BPA

BPA-vrij waterflesje

BPA-vrij waterflesje

Ook via gebruiksvoorwerpen krijg je gifstoffen binnen, zoals bijvoorbeeld Bisfenol A (BPA). BPA is een zwak oestrogeen, het kan je hormoonstelsel beïnvloeden. Rond 1930 werd de stof ook gebruikt voor hormoontherapie bij vrouwen én om vee sneller te laten groeien! Sinds de jaren 50 wordt BPA op grote schaal industrieel gebruikt.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de stof een rol speelt bij het ontstaan van obesitas en diabetes. BPA kan effecten hebben op de vruchtbaarheid en voortplanting. De stof speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van verschillende vormen van kanker. Bij het ontstaan van gedragsproblemen bij meisjes die in de baarmoeder aan BPA zijn blootgesteld en ga zo maar door.

Sinds 2011 is het in Europa verboden BPA te gebruiken voor de productie van babyflesjes. Maar het spul is overal! Het zit in veel plastics en kan dan ‘lekken’ in je voedsel of drankje. Plastic lekt nog meer BPA als het warm wordt. Je krijgt het binnen als je water kookt in een plastic waterkoker of koffie zet in een plastic apparaat. Wanneer je drinkt uit een plastic waterflesje. Als je voedsel gebruikt uit blik, al is het maar een blikje tomatenpuree of tonijn. Als je voedsel bewaart in plastic bakjes. Je krijgt BPA op je handen als je een kassabonnetje aanneemt of de krant leest en op nog veel meer manieren.

De European Food Safety Authority heeft in februari 2012 besloten opnieuw te kijken naar de risico’s van BPA en naar de mate van blootstelling aan de stof in het dagelijks leven. De resultaten worden later dit jaar verwacht.

Kijk je plastic spullen na of er een recyclecode op staat. Dat zijn van die driehoekjes met een nummer er in. Plastic met de codes 3, 6 of 7 kun je beter vermijden. Nummer 7 is een niet nader gedefinieerde restgroep, maar daaronder valt polycarbonaat, dat het meeste BPA bevat. Ook nummer 6 (PS) en nummer 3 (PVC) bevatten BPA en kun je ook om andere redenen beter mijden. Dit betekent overigens niet dat alle andere plastics 100% veilig zijn, alleen dat ze geen BPA bevatten.

Langzamerhand komen er ook in Nederland producten op de markt waarop staat dat ze BPA-vrij zijn. Op de foto zie je mijn (inklapbare) BPA-vrije waterflesje van Aquatina. Voor een euro of zes te koop in groene winkeltjes en via webwinkels. Bij V&D zag ik laatst ook een paar drinkflesjes, lunchdoosjes en opbergbakjes die BPA-vrij waren. Ook roestvrijstalen waterflessen en bidons zijn veilig, die zijn wel wat duurder. Maar voordat je teveel geld gaat uitgeven: plastic bakjes en flesjes met een code 4 of 5 zijn zeker BPA-vrij en op veel plaatsen te koop. Je hoeft niet méér te betalen omdat er een hip labeltje aan hangt met ‘BPA-vrij’.

Nog wat kleine veranderingen waarmee je minder BPA binnenkrijgt:

 • Eet zo min mogelijk uit blik (natuurwinkels hebben tomatenpuree in glazen potjes)
 • Neem geen kassabonnetjes aan als het niet hoeft
 • Was je handen voordat je gaat eten
 • Laat voedsel afkoelen voor je het in een plastic bakje stopt
 • Gebruik papieren boterhamzakjes (onder andere te krijgen bij de Jumbo)
 • Gebruik geen plastic borden, bestek en bekers maar aardewerk, metaal of glas
 • Gebruik geen plastic bakjes in de magnetron

 

Dit bericht is geplaatst in Afvallen, Ontgiften en getagd , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.


 • Archief

  april 2012
  M D W D V Z Z
      mei »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30