Natuurlijke haarverf

De henna testen

Bijna zo lang ik me kan herinneren, verf ik mijn haar. Ik heb het lang geleden paars gehad en verder blond, zwart, donkerbruin en de laatste jaren weer lichtblond. Chemische haarverf is slecht voor je haar. Het zorgt voor gespleten haarpunten, je haar groeit er langzamer door en mijn haar werd hier en daar ook wat pluizig. Het zag er niet vitaal uit. Haarverf barst ook van de ongezonde stoffen. Nu ik zoveel mogelijk gifstoffen uit mijn leven verwijder, werd het tijd om ook eens kritisch te kijken naar het kleuren van mijn haar.

Haarverf wordt door je huid heen opgenomen terwijl het inwerkt en het is echt troep. Ook merken als Naturtint zijn -in tegenstelling tot wat ze je willen doen geloven- chemische haarverf. Kleurspoelingen zijn iets minder slecht, al blijft het onnatuurlijk. Maar hoe dol ik ook ben op alles wat natuurlijk is, mijn natuurlijke haarkleur hoef ik niet terug. Dat zal nu donkerblond met grijs zijn.

Wat is het alternatief? Henna! Henna verzorgt je haar en geeft het een prachtige glans. Het maakt je haar niet dunner en pluiziger, maar juist dikker en voller. En je hoeft niet rood te gaan voor henna. Henna wordt ook gemengd met andere plantaardige stoffen zoals amla, cassia of indigo en kan dan blond, bruin en zwart kleuren. Henna heeft wel beperkingen. Omdat het niet chemisch is, kan het je haar niet blonderen en niet heel veel donkerder maken. Je kunt je eigen haarkleur verfraaien, je kunt het ietsje donkerder of lichter maken en je kunt richting rood. En het kleurt je grijze haar.

Vorige week heb ik de stoute schoenen aangetrokken en mijn haar voor het eerst met henna gekleurd. Goudblonde henna. En ik ben er héél blij mee. De kleur is goed uitgevallen (fraaier dan op het pakje), het voelt heerlijk en ziet er na één behandeling al wat gezonder uit. En het blijst ben ik dat ik nu iets goeds doe voor mijn haar terwijl ik het verf. Jammer genoeg komt binnenkort de uitgroei van het chemisch blonderen tevoorschijn en goudblonde henna zal die uitgroei niet op kunnen lichten. Daar moet ik nog een oplossing voor bedenken.

Je kent misschien de horrorverhalen van vrouwen die van henna groen of ongewenst oranje haar kregen. Dat kan alleen gebeuren als je onvoorbereid aan de slag gaat. Als je deze tips ter harte neemt loop je geen risico.

Henna is permanente verf, je wast het er niet uit. En je kunt van licht naar een tint donkerder maar niet andersom.

- Gebruik een kant en klaar kleurmengsel, zeker de eerste keer. Wil je toch zelf aan de slag lees je dan héél goed in, bijvoorbeeld op de uitgebreide site Henna for Hair of op het Nederlandstalige forum van Raponsje.

- Koop henna zonder metaalzouten als je haar de afgelopen maanden chemisch behandeld is (geverfd, geblondeerd, ontkroest of gepermanent). De combinatie chemisch behandeld haar + metaalzouten kan naar uitvallen, bijvoorbeeld je haar groen maken. Van Colour Powder van Hennaplus weet ik 100% zeker dat er geen metaalzouten inzitten. Wat Hennaplus betreft: hun naam roept soms verwarring op. Onder de naam Hennaplus verkopen ze namelijk ook chemische haarverf en kleurspoelingen. De natuurlijke henna waar ik het over heb verkopen ze in 7 kleuren onder de naam Colour Powder. Ook Logona verkoopt kant-en-klare henna mengsels zonder metaalzout.

- Als je haar niet chemisch behandeld is maakt het minder uit welk merk je gebruikt. Henna die goed bekend staat: de blokken van Lush en de pakjes hennapoeder van Spiritual Sky. Ook kun je henna vaak kopen in Marokkaanse winkeltjes. Koop dan bij voorkeur Body Art Quality (BAQ) henna. Nogmaals, als je haar de laatste maanden chemisch is behandeld zoek dan eerst uit of de henna wel vrij is van metaalzouten.

- Gebruik geen metalen, voor alle zekerheid. Meng de henna in een glazen of plastic kom. Gebruik geen metalen lepel. Bedek je hoofd tijdens het inwerken niet met aluminiumfolie, maar met plastic huishoudfolie. Alleen als je heel zeker weet dat je henna hebt zonder metaalzouten, kun je aluminiumfolie gebruiken.

- Test de henna altijd eerst op een proeflokje. Juist omdat het een natuurproduct is werkt het op elk haar weer anders. Ook kan de kleur van de henna per oogst iets verschillen. Meng één of twee theelepeltjes poeder met een beetje warm vocht. Dat kan water zijn of iets anders als je een bepaald kleureffect wilt versterken. Zoals kamillethee voor blond, koffie voor bruin of tomatensap voor rood. Maak in ieder geval eenzelfde soort papje als je op je hele haar wilt gebruiken. Test dit mengsel op je eigen haar. Het makkelijkst gaat dit als je wat lokken bewaart van een knipbeurt. Je kunt ook een weekje haren verzamelen uit kam of borstel. Was die lokjes eerst even als ze met conditioner zijn behandeld of stylingproducten, anders krijg je misschien een ander resultaat. Let er ook op dat de lokjes representatief zijn voor je haar, een plukje achter in je nek kan een andere kleur hebben dan bovenop je hoofd. En henna werkt intenser op je grijze haren én op geblondeerd haar. Doe het hennapapje erop en laat minimaal zo lang inwerken als op het pakje staat. Na de inwerktijd uitspoelen en laten drogen.

Het resultaat van de test

Voor mijn goudblonde kleur stond 5 minuten inwerktijd. Ik heb vier testplukjes gemaakt: ééntje 5 minuten en de anderen langer. De kleur was vrijwel hetzelfde maar hoe langer de inwerktijd, hoe glanzender mijn haar. Ik vond de kleur goed, dus ik heb het een uur in mijn haar laten zitten. Doe dit testen altijd, dan weet je zeker dat er geen rampen gebeuren. Vooral bij grijs haar en geblondeerd haar kun je een andere tint krijgen dan verwacht.

Op de foto helemaal  bovenaan zie je dat ik de lokjes voor de helft in aluminiumfolie had gewikkeld. Dit was om zeker te zijn dat ik dat veilig kon gebruiken en om te zien of er nog kleurverschil zat tussen met of zonder folie.

- Zorg dat je genoeg hebt. Volgens de bijsluiter is een pakje van 100 gram genoeg voor één behandeling voor lang haar of twee voor kort haar. Daar ben ik het niet mee eens. Voor mijn haar (iets boven de schouder) vond ik het iets te weinig, volgende keer neem ik iets meer dan een pakje. Het poeder dat ik niet gebruik kan ik gewoon bewaren voor een volgende behandeling. Heb je echt lang haar, neem dan twee pakjes. Eén pakje kost tussen de 5 en 7 euro, dus het blijft redelijk goedkoop in vergelijking met chemische verf.

- Neem de tijd. Henna is niet iets om nog even snelsnel voor een feestje in je haar te doen. Het is ook wat gedoe en geklieder om in je haar te smeren en zeker ook om er weer uit te wassen. Wat met uitspoelen helpt, is om het eraf te spoelen voor zover dat gaat en je haar dan in te smeren met conditioner. Daarmee spoel je de achtergebleven henna er makkelijk uit. Hou er ook rekening mee dat je badkamer na een hennasessie aan een schoonmaakbeurt toe is.

Het is dus wat gedoe maar ik ben superblij met mijn glanzend goudblonde haar nu. Zoals ik al schreef zal henna mijn uitgroei niet kunnen oplichten, daar moet ik dus nog iets op verzinnen. Ik weet wel dat ik liever overstap naar mijn eigen, wat donkerder kleur en die dan met henna verfraai, dan dat ik mijn haar blijf verpesten met chemisch blonderen. Mijn haar voelt en toont na één hennabeurt al mooier, voller en jonger. Je kunt henna rustig elke paar weken gebruiken, de kleur wordt intenser en je haar wordt er alleen maar mooier op. En ik heb weer een bron van gif uit mijn leven geëlimineerd. Beter voor de wereld, beter voor mijn haar en beter voor mij.

Dit bericht is geplaatst in Ontgiften, Uiterlijk en getagd . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.


 • Archief

  april 2012
  M D W D V Z Z
      mei »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30