Verzorgingsproducten

Zie ook gifstoffen

Veel van je dagelijkse gifstoffen krijg je binnen via lichaamsverzorging (doucheschuim, shampoo, crèmes) en cosmetica. Je gebruikt die producten op je huid, en via de poriën kunnen ze in het bloed komen. Dat proces wordt vergemakkelijkt als het beschermende vetlaagje op je huid oplost, bijvoorbeeld door de vrij agressieve schoonmaakmiddelen in de meeste producten.

Dit filmpje gaat over de situatie in de VS en op het eind wordt Europa zelfs even als positief voorbeeld aangehaald. Laat je hierdoor niet misleiden, ook hier staan de drogisterijen nog vol producten met slechte en controversiële ingrediënten.

Welke ingrediënten wil je vermijden? (Nadere informatie over deze stoffen volgt in een apart blogstukje, zodra dat gepubliceerd is zal ik er hier naar linken.)

SLS
Parabenen
Aluminium
Paraffine, vaseline en andere minerale oliën
Polyethyleenglycol (PEG)
Ftalaten
Parfum

Laat je ook niet misleiden door het imago van een product of door termen als ‘natuurlijk’. De Body Shop, De Tuinen, Kneipp zijn een paar voorbeelden van winkels en merken die een groen imago hebben, maar veel stoffen gebruiken die niet zo fijn zijn. Kijk naar de ingrediënten, niet naar de naam, claims of slogans. Gelukkig komen er ook steeds meer echt goede alternatieven op de markt. De twee keurmerken voor natuurcosmetica zijn BDIH en NaTrue. Andere merken of logootjes hebben geen officiële status. Bij de biologische of groene winkel verkopen ze bijvoorbeeld LeevWeleda, Dr. Hauschka en Urtekram. Overigens blijft het ook hier opletten: van eenzelfde merk kan het ene product 100% biologisch en veilig zijn en het andere product kan een bedenkelijk ingrediënt bevatten.

Of natuurlijke producten duurder zijn hangt er natuurlijk van af wat je nu gebruikt. Ze verschillen ook onderling in prijsklasse, maar zijn over het algemeen wel duurder dan de goedkoopste merken van de bekende drogisterijen. Er zijn ook producten die weliswaar geen officieel keurmerk hebben, maar toch beter zijn dan andere producten. Zoals Dr. Organic, dat je bij De Tuinen kunt kopen. Wel een heel misleidende naam, het product is namelijk niet biologisch. Het bevat wel een aantal biologische ingrediënten, maar dat is niet hetzelfde. Het is in ieder geval wel vrij van SLS en parabenen, de deodorant bevat geen aluminium en ze proberen zo min mogelijk schadelijke stoffen te gebruiken. Daarmee zijn ze een aardig alternatief en niet erg duur. Bovendien heeft De Tuinen met regelmaat kortingsacties. Overigens zijn ook de verzorgingsproducten van Leev best betaalbaar, zie hun webshop. En die zijn wél biologisch.

Daarnaast kun je soms ook een heel andere keus maken. Beter dan welke haarverf dan ook én een stuk goedkoper is henna. Je kunt zelf conditioners maken voor je haar van bijvoorbeeld yoghurt. In plaats van bodylotions kun je biologische kokosolie gebruiken. Dure anti-rimpelcrèmes beloven meer dan ze waarmaken, als je overstapt op een ‘gewone’ natuurlijke crème is dat beter voor je huid en waarschijnlijk ook voor je portemonnee. Zo kun je overstappen op gifvrije verzorgingsproducten zonder over het geheel genomen (veel) duurder uit te zijn.

Dit bericht is geplaatst in Ontgiften, Uiterlijk en getagd , . Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.


 • Archief

  april 2012
  M D W D V Z Z
      mei »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30