gif: Europa waarschuwt

We krijgen elke dag gif binnen en dat is niet goed voor ons. Ook het Europese Milieuagentschap (EEA) trekt nu aan de bel. Op 10 mei is de EEA naar buiten gekomen met een rapport dat waarschuwt voor de gevaren van stoffen die onze hormonen verstoren, ook wel endocriene disruptoren genoemd. Het gaat dan vooral om BPA, ftalaten en parabenen. We krijgen deze stoffen dagelijks binnen via voedsel, cosmetica, verzorgingsproducten en zelfs speelgoed.

Uit wetenschappelijk onderzoek komen steeds meer aanwijzingen dat deze stoffen een rol spelen bij het ontstaan van verschillende soorten kanker (waaronder borstkanker), obesitas en diabetes, problemen aan schildklier, immuunsysteem, zenuwstelsel en voortplanting. Bij dieren zijn veel van deze effecten inmiddels bewezen, zowel in het wild als bij proefdieren in het laboratorium. Het is moeilijk om de effecten op mensen aan te tonen, daarvoor is complex en langdurig onderzoek nodig. Van bepaalde stoffen is ook bij mensen de link met ziekte al aangetoond. Zo is er een verband tussen stoffen met een oestrogene werking en borstkanker.

“Het wetenschappelijke onderzoek van de laatste decennia toont aan dat hormoonverstoring een echt probleem is, met ernstige effecten voor het milieu en mogelijk ook de mens”, stelt Jacqueline McGlade, hoofd van het Europese Milieuagentschap (EEA) in een persbericht. ”Het zou van voorzichtigheid getuigen om een terughoudende aanpak te hanteren voor veel van deze stoffen, tot hun effecten beter bekend zijn.”

In de praktijk is er van een terughoudende aanpak nauwelijks sprake. BPA is sinds vorig jaar verboden in babyflesjes, maar zit verder in heel veel dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Parabenen zitten in vele verzorgingsproducten. Over het algemeen gebruikt de industrie stoffen zolang ze niet verboden zijn. En ze worden pas verboden nadat langdurig onderzoek overduidelijk bewijs levert. Daar gaan jaren overheen.

Gelukkig hoef je als consument niet alleen maar af te wachten. Je kunt zelf veel doen om zo min mogelijk van deze stoffen binnen te krijgen. Eet zoveel mogelijk biologisch. Kijk kritisch naar de spullen die je op je huid en in je haar smeert, léés de lijst met ingrediënten. Eet zo min mogelijk uit blik. Kijk naar de recyclecodes op plastic (die cijfertjes in een driehoek van pijltjes) en vermijd in ieder geval 3, 6 en 7. Neem geen kassabonnetjes aan als het niet hoeft. Volg de categorie Ontgiften op deze site voor meer informatie.

Verder lezen:
BPA
Verzorgingsproducten
Artikel in De Morgen
Artikel in Trouw
Persbericht EEA

 

Dit bericht is geplaatst in Afvallen, Ontgiften. Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.


 • Archief

  mei 2012
  M D W D V Z Z
  « apr   okt »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031